Jakiś czas temu pisałyśmy Wam, że staramy się stopniowo wprowadzać do naszej diety zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Nie oszukujmy się, nie wyeliminowałyśmy zupełnie słodyczy, zdarza się nam również sięgnąć po fast foody lub przygotowywać je w domu - jednak zwracamy większą uwagę na to co jemy (czytamy etykiety, wybieramy naturalne składniki, itp.) Jesteśmy łasuchami, ale do jedzenia podchodzimy z głową. Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i bez smaku - na potwierdzenie tego mamy dzisiaj pyszną i kolorową propozycję obiadową. Kaszę bulgur z warzywami i grillowanym kurczakiem - spróbujcie, a zjecie wszystko. Drobne ziarenka kaszy świetnie łączą się z miękkimi warzywami, aromatycznymi przyprawami i delikatnym kurczakiem. Robiłyśmy to danie już kilka razy i ciągle mamy na nie ochotę. ;)
100g kaszy bulgur
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka suszonych pomidorów (u nas pomidory w oliwie)
pierś kurczaka (dla dwóch osób wystarczy pojedyncza)
łyżka sosu sojowego
łyżeczka oregano
łyżeczka ostrej papryki
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filet z piersi kurczaka umyj, oczyść i przekrój wzdłuż na pół (lub jeśli jest gruby, przekrój na 3 części). Przygotuj marynatę, wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę sosu sojowego, oregano, paprykę, sól i pieprz. Nasmaruj marynatą kurczaka i odstaw na kilka minut. Zacznij smażyć mięso w momencie, gdy warzywa będą prawie gotowe.
2. Ugotuj kaszę - jeśli używasz kaszy bulgur w torebce, stosuj się do zaleceń na opakowaniu. Jeśli masz kaszę sypką, zastosuj zasadę - jedna miarka kaszy na dwie miarki wody (osolonej). Doprowadź wodę do wrzenia, zgaś gaz, przykryj garnek pokrywką i odstaw kaszę na 20 min. Powinna wchłonąć cały płyn i być sypka.
3. Gdy kasza będzie się gotować, przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oliwie. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i cukinię pokrojoną na cienkie kawałki (nie obieraj cukinii). Smaż całość na niewielkim ogniu do momentu, aż cukinia będzie miękka. Pokrój suszone pomidory w drobną kostkę i wrzuć na patelnię do reszty warzyw. Smaż całość kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Kawałki kurczaka smaż na patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony. My już nie używałyśmy oliwy do smażenia, ponieważ dodałyśmy ją do marynaty. Gdy kurczak będzie gotowy, wymieszaj kaszę z usmażonymi warzywami. Kurczaka ułóż obok na talerzu i jedź póki ciepłe.
Nasze oceny:
Basia: Pomidory suszone idealnie podkręcają smak tego dania. Całość świetnie do siebie pasuje. Jadłam taki zestaw już nie raz, bo bardzo mi smakuje. Moja ocena: 10/10!
Julka: Dzięki temu daniu poznałam kaszę bulgur, która absolutnie skradła moje serce. Połączenie smaków warzyw z kaszą i kurczakiem jest super. Moja ocena: 9/10.
Basia: Pomidory suszone idealnie podkręcają smak tego dania. Całość świetnie do siebie pasuje. Jadłam taki zestaw już nie raz, bo bardzo mi smakuje. Moja ocena: 10/10!
Julka: Dzięki temu daniu poznałam kaszę bulgur, która absolutnie skradła moje serce. Połączenie smaków warzyw z kaszą i kurczakiem jest super. Moja ocena: 9/10.
koniecznie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńosobiście połączenie kaszy i warzyw, mięsa uwieeelbiam ;) Chyba nigdy mi się nie nudzi, bo przecież można stworzyć tyle kombinacji! :)
OdpowiedzUsuńMniam, wasza również kusi! :)
zdrowe obiadki staram się robić dość często :) ta wersja pasuje mi w 100% :)
OdpowiedzUsuńStworzyłyście pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDzien dobry. Chcialam podziekowac za umilenie kwarantanny- wyprobowalam dzisiaj wasz przepis i mialam pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć, polecam wypróbować więcej przepisów :) Miłego dnia.
Usuń